Over de campagne

De allerkleinsten weten hun weg in de digitale wereld razendsnel te vinden. Dreumesen, peuters en kleuters swipen zo naar hun favoriete filmpjes en apps. Maar, mediavaardig maakt nog niet mediawijs. Dit jaar stonden de Media Ukkie Dagen 2018 in het teken van mediawijsheid van jonge kinderen met het thema: ‘Dreumesen, peuters en kleuters mediawijs?’.

Dreumesen, peuters en kleuters mediawijs?

Dreumesen, peuters en kleuters mediawijs?

De Media Ukkie Dagen vonden plaats van vrijdag 6 tot en met vrijdag 13 april. Met één week volle aandacht voor het mediagebruik van ukkies, wilde Mediawijzer.net samen met haar netwerkpartners ouders en (professionele) opvoeders bewustmaken hoe belangrijk het is om bewust om te gaan met de mediaopvoeding van jonge kinderen en hoe je dat kunt aanpakken.

Jonge kinderen hebben nog moeite om te begrijpen wat ze op een scherm zien. Om uiteindelijk mediawijs te worden is de uitleg en begeleiding van ouders en andere opvoeders heel belangrijk. De Media Ukkie Dagen 2018 gingen daarom in op hoe ouders hun jonge kinderen spelenderwijs kunnen begeleiden bij het ontdekken van de digitale wereld, zodat ze mediawijs kunnen opgroeien. In deze week kregen ouders en andere opvoeders antwoorden op concrete vragen zoals: is het goed voor de ontwikkeling wanneer een dreumes steeds hetzelfde boekje leest, kun je een peuter al veilig alleen op een scherm laten, wat zijn leerzame apps en video’s voor een kind, kun je je kind aanleren zélf op tijd te stoppen met media? En hoe doe je dat dan?


Hoe kon ik meedoen als ouder?

Digi ABCD

Lees het Digi ABCD

Om ouders en opvoeders te ondersteunen bij de mediaopvoeding heeft Mediawijzer.net voor de Media Ukkie Dagen het Digi ABCD voor ukkies ontwikkeld. Het Digi ABCD geeft concrete tips om je kind te begeleiden in de digitale wereld.


Ga naar het Digi ABCD

Tips voor jou en je ukkie

Tips voor jou en je ukkie

Wat zijn leerzame apps en video’s voor je kind? Hoe maak je de tablet kindvriendelijk? Hoe vaak mag je kind op de tablet?

Antwoorden op deze en andere vragen zijn te vinden op de tips pagina.


Ga naar de
tips

Bekijk alle activiteiten

Doe mee aan de vele activiteiten

Door het hele land werden activiteiten georganiseerd voor jonge kinderen, (groot)ouders en opvoeders.

Kijk op de kaart welke activiteiten er bij jou in de buurt plaatsvonden.


Bekijk alle activiteiten

bloggers tijdens de Media Ukkie Dagen

Lees de blogs

Tijdens de Media Ukkie Dagen schreven verschillende bloggers over het belang van mediaopvoeding in hun gezin.

Tegen welke problemen lopen ze aan en wat zijn hun tips?


Ga naar het overzicht

Nieuw onderzoek: Iene Miene Media 2018

Jaarlijks doet Mediawijzer.net onderzoek naar mediagebruik binnen gezinnen met jonge kinderen.

Uit het onderzoek van 2018 blijken er veel misverstanden en vragen over mediaopvoeding te zijn bij ouders van jonge kinderen. Dreumesen, peuters en kleuters kijken vaak filmpjes in hun eentje. “Daar leert je kind niet van,” zegt opvoedexpert Krista Okma. “Je kind leert pas van filmpjes kijken wanneer je samen het gesprek aangaat over wat er op het scherm te zien is.”

Lees het volledige onderzoek


Iene Miene Media 2018

Hoe kon ik meedoen als professional?

Verspreid het Digi ABCD

Verspreid het Digi ABCD voor ukkies

Voor de Media Ukkie Dagen is het Digi ABCD ontwikkeld. Het is nog steeds mogelijk om deze uit te printen en uit te delen of verwijs ouders naar de online versie van het Digi ABCD.


Ga naar het Digi ABCD

Organiseer een activiteit

Organiseer een activiteit

Als bibliotheek, kinderopvang, mediacoach of professional kon je meedoen aan de Media Ukkie Dagen door een activiteit te organiseren. Voor inspiratie kon je de toolkit gebruiken.


Bekijk de toolkit

Zet je activiteit op de kaart

Zet je activiteit op de kaart

Organiseerde jouw organisatie tijdens de Media Ukkie Dagen een activiteit zoals een ouderavond, AppLab of babycafé? Dan kon je deze op de landkaart plaatsen.


Bekijk alle activiteiten

Tips voor professionals

Tips voor professionals

De Media Ukkie Dagen waren een uitgelezen moment om je te professionaliseren door je te informeren en materiaal/methodes uit te breiden op het gebied van kinderen van 0-6 jaar.


Ga naar tips

Volg @MediaUkkies op Twitter voor tips en nieuwtjes over mediaopvoeding en de Media Ukkie Dagen en twitter mee met #MUD18.