Tips
Scroll naar beneden voor de beste tips op het gebied van:

Mediasmarties
gericht op 1,5 jaar en ouder
Overzicht van kindermedia met specifieke informatie over de inhoud en geschiktheid van mediaproducten, zoals televisieprogramma’s, (bioscoop)films, online games, video games, apps en websites.
Initiatief van: Mediasmarties

App Kids Studio
App Kids Studio ontwikkelt leuke educatieve apps voor kinderen. Bekijk de apps over Polly de Pinguin, Pi de Panda en Zoe de Zeehond.
Initiatief van: App Kids Studio

SchoolTV voor ukkies
Gericht op groep 1 en 2
Op de website van NTR SchoolTV is ook voor ukkies uitstekend materiaal te vinden. Kijk hier filmpjes terug van o.a Koekeloere, Rekenen met Moffel en Piertje en Beestenboerderij. Muziek maken, rekenen, woorden leren, oriënteren op de wereld: de filmpjes van SchoolTV helpen jonge kinderen op verschillende manieren in de ontwikkeling.
Initiatief van: NTR

AppLab van Cinekid
In de AppLab staan een selectie van apps die door Cinekid onafhankelijk beoordeeld zijn en aanbevolen, als hulpmiddel om mooie, creatieve, veilige en kwalitatieve apps te vinden voor jonge kinderen.
Initiatief van: Cinekid

Een Verre Reis
van Toon Tellegen
Gericht op 6 jaar en ouder
Voor alle fans van het werk van de veelgeprezen Nederlandse auteur Toon Tellegen, liefhebbers van geïllustreerde verhalen en prentenboeken en ouders of leerkrachten die een bijzonder interactief boek zoeken voor hun kind: met ‘Een Verre Reis’ duik je in een fabelachtige geanimeerde wereld.
Winnaar Gouden Guppy 2017
Initiatief van: Gwen Stok (Gwenst) en YipYip, in samenwerking met Querido Kinderboeken.

Bereslim
Gericht op 3 tot 7 jaar
Op de website van Bereslim staat pedagogisch verantwoorde computerspellen voor peuters en kleuters, waaronder digitale prentenboeken, leerzame taalspellen en spellen die een goede taakaanpak stimuleren. Bereslim biedt ook een forum voor ouders.
Initiatief van: Bereslim

Brikki de Leeuw
Gericht op 2 tot 6 jaar
Brikki helpt kinderen hun fantasie gestalte te geven. Met Brikki kunnen kinderen hetzelfde als grote mensen: ze maken hun eigen boekjes, filmpjes en zelfs hun eigen televisie.
Initiatief van: Ronald Luitwieler en Ingmar de Lange

App YouChoose
gericht op 3 jaar en ouder
Met de app YouChoose kun je als ouder kiezen welke YouTube filmpjes kinderen mogen kijken door bepaalde kanalen toe te voegen in de app.
Boekjes voor ukkies

BoekStart
Vanaf 0 jaar
Landelijk programma om voorlezen voor baby’s te promoten. Verhalen vertellen versterkt de band met uw baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Boekstart is verkrijgbaar bij jouw in de buurt of download de app boordevol video’s en informatie over voorlezen.
Initiatief van: De Bibliotheek en Stichting Lezen

Prentenboek: OnzichtBart
Vanaf 5 jaar
Bart wil heel graag dat iemand hem de aardappels doorgeeft. Maar helaas: zijn vader, moeder, broer en zusje zijn allemaal druk bezig met hun eigen leven en horen hem niet.
Dan gebeurt er iets vreselijks, maar tegelijkertijd ook fantastisch… Bart wordt onzichtbaar! In het begin vindt hij dat helemaal niet leuk, tot hij merkt dat hij zo zijn familie goed kan confronteren met hun gedrag.
Een grappig en absurd prentenboek over een heel gewoon middelste kind dat onzichtbaar lijkt voor zijn familie.
Door: Maureen Fergus en Dusan Petricic

WePboek: geanimeerde prentenboeken voor ukkies
WePboek beschikt over een verzameling geselecteerde geanimeerde prentenboeken voor verschillende leeftijdscategorieën. De boeken stimuleren de taalontwikkeling van peuters door gebruik te maken van woorden, beelden en geluiden.

Mediaopvoeding voorleesboekje: ‘Mijn computer is leuk’
gericht op 2,5 tot 6 jaar
Dit voorleesboekje biedt op een speelse manier mediaopvoedondersteuning aan ouders met jonge kinderen (2,5 tot 6 jaar). Het boekje is geschikt voor alle ouders, inclusief ouders die moeite hebben met lezen of met de Nederlandse taal.
Initiatief van: Pharos

Booxalive
Deze site vol digitale prentenboeken, kinderpoëzie en vele andere content voor kids is opgezet omdat lezen, ondanks de “iMaatschappij” erg belangrijk blijft. Booxalive biedt wat de naam inhoudt: “levende boeken”.
Initiatief van: Booxalive

Digitale prentenboeken op een rij
De lokale bibliotheek helpt je op weg als het gaat om digitale boeken voor jou en je uk. Een verzameling van dertig prentenboeken die gedigitaliseerd zijn.
Initiatief van: de Bibliotheek en de Schooltv Beeldbank

Interactief Prentenboek: Makkie Media
Gericht op 4 tot 6 jaar
De app Makkie Media is een interactief prentenboek en bestaat uit drie leuke voorleesverhaaltjes over het schaapje Makkie. De interactie van kinderen met de app moet de voorlezende ouders bewust maken van de verleidingsprincipes van kindertelevisie.
De app is beschikbaar voor iPads en gratis te downloaden in de App Store.
Initiatief van: Beeld en Geluid

Prentenboek: Roef
3 tot 6 jaar
Roef heeft een boel vriendjes, zoals Slurp en Jopie de poes; mama is natuurlijk zijn beste vriend. Maar mama heeft het heel druk met Foon, haar andere vriend. Roef laat het er niet bij zitten. Zal het hem ooit lukken om weer samen met mama zijn lievelingsboek te lezen?
Dit grappige prentenboek stelt een modern probleem centraal: de telefoon die alle sociale contacten overneemt.
Door: Thomas Thijssens en Esther van den Brink

Het is een boek
‘Het is een boek’ is een goede gespreksopener op het gebied van digitale media. In het boek komen dingen als bloggen, sms’en en twitteren voorbij.
Door: Lane Smith
Brochures voor ouders

Brochure 104 leerzame apps en sites
gericht op 2 tot 8 jaar
In deze gids staan de 104 beste en leerzame apps en sites voor kinderen van 2 tot 8 jaar op een rij.
Initiatief van: Mijn Kind Online en Kennisnet

Inspiratieboekje: Media Ukkies
Dit boekje gaat over mediaopvoeding en jonge kinderen. Het staat bomvol tips en ideeën van andere ouders. Zodat jij niet verdwaalt en je kinderen hun weg vinden in de digitale wereld.
Initiatief van: Family Factory

Mediawijs in het onderwijs
Deze uitgave van Mediawijs in het onderwijs staat in het teken van de Media Ukkie Dagen. De focus ligt op mediaopvoeding, van (voor)lezen tot digitaal mediagebruik.
Initiatief van: Cubiss
Tips voor de (media)opvoeding

Mediaopvoeding.nl
antwoorden van deskundigen
Mediaopvoeding.nl is dé vraagbaak voor ouders en professionals voor vragen over media en mediagebruik van kinderen van 0 tot en met 18 jaar. Mediaopvoeding.nl wordt beheerd door Stichting Opvoeden.nl.
De hoofdredactie bestaat uit Ouders Online, Bureau Jeugd en Media het Nederlands Jeugd Instituut.

MediaDiamant – Wegwijs in mediaopvoeding
Gericht op 0 tot 18 jaar
De MediaDiamant is een wegwijzer met concrete tips om kinderen van 0 tot 18 jaar mediawijs op te laten groeien en is opgebouwd uit 5 kanten die samen de belangrijkste onderdelen van de mediaopvoeding vormen: Plezier, Veiligheid, Samen, Inhoud en Balans.

Cursus mediaopvoeding NTR
Veel kinderen zijn het liefst de hele dag bezig met hun telefoon, computer of tablet. Hoe begeleid je jouw kind hierbij? Een praktische, online cursus voor ouders en opvoeders.
Initiatief van: NTR
Aangeboden door: MAX Vandaag

e-cursus ‘Mediawijs opvoeden bij peuters & kleuters’
Vragen over online veiligheid, schermtijd en apps voor (jonge) kinderen? Volg een 5-delige e-cursus ‘Mediawijs opvoeden bij peuters & kleuters’.

Mediawijsheid.nl
Op deze website krijg je informatie over veilig en slim gebruik van (digitale) media. Er zijn aparte dossiers voor kleine kinderen, schoolkinderen en volwassenen. Veel goede tips en advies over organisaties waar je terecht kunt voor meer informatie en/of hulp.
Initiatief van: Mediawijzer.net

Kind & Media
Website voor professionals en ouders met informatie, kennis en inspiratie over het bewust gebruik van media voor kinderen.
Initiatief van: Sardes

Ouders online
Gericht op -1 tot 18 jaar
Grootste ouders-community van Nederland, voor ouders van kinderen van -1 tot 18 jaar.
Initiatief van: Ouders Online

Mijn Kind Online
Kenniscentrum Jeugd en Media
Website met tips en artikelen voor ouders met (jonge) kinderen.
Initiatief van: Mijn Kind Online

Opvoeden.nl
Op deze website vindt u informatie en tips over allerlei onderwerpen die te maken hebben met opvoeden (o.a. met media) en opgroeien.

Beeldschermtijd: hoe vaak en hoelang?
Gericht op 0 tot 5 jaar
Hoe vaak en hoelang mag je peuter of kleuter op de tablet, smartphone of computer? Bekijk deze handige bewaar-adviezen voor ouders en andere media-opvoeders.
Initiatief van: Mijn Kind Online

Media Ukkie Land
Media Ukkie Land is een leuke speelplek voor kleuters en tegelijkertijd toont het ouders hoe de media verleidingstechnieken inzetten om kinderen te beïnvloeden. Door kinderen in het paviljoen te verleiden met de ook op televisie gebruikte technieken wil Beeld en Geluid inzicht geven in de werking ervan.
Initiatief van: Mediawijzer.net en Beeld en Geluid
Tips over online veiligheid

Maak je tablet kindvriendelijk
Kinderen zijn dol op tablets. Met de juiste instellingen kunnen ze er veel plezier aan beleven. Tips om je iPad of Android tablet kindvriendelijk te maken.
Initiatief van: Mijn Kind Online

Parental Control – Wat is het en wat kun je ermee?
Parental Control stelt ouders onder meer in staat om toegang tot games, websites, bepaalde inhoud en diensten uit te schakelen of te beperken.
Initiatief van: Kijkwijzer

Portretrecht & hoe je je kind online kunt beschermen?
Zet jij foto’s van jouw kind wel of niet online? Lees dit heldere artikel over portretrecht en de keuzes die je hierin hebt, inclusief tips.
Initiatief van: Mijn Kind Online

Veilig internetten
Een website waar mensen tips, trics en praktische stap voor stap uitleg kunnen vinden over wat zij kunnen doen en laten om veilig te internetten.
Initiatief van: ECP | Platform voor de Informatiesamenleving
Deel deze tips